Εκδηλώσεις

Εκδήλωση Της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής

---------------------

---------------------

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ 10.2.2013

---------------------

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στις 10.2.2013, ημέρα Κυριακή  και ώρα 12:00 στο Νέο Φάληρο και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή κοινού «Το Αντάμωμα των Σερραίων» στην 1η επετειακή εκδήλωση, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων (1913-2013) από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Σερρών.

Στην αρχή η παρουσιάστρια κ. Μαρία Νικόλτσιου, αφού χαιρέτισε τους παρισταμένους, τόνισε ιδιαίτερα την σημασία που έχει η σημερινή εκδήλωση, αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια ελευθερίας.  Η ιστορική όμως επέτειος αυτή συμπίπτει με την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας και όλοι μας βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις.  Ελπίζουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε, για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.

Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Δράγιο  για ένα σύντομο χαιρετισμό του, καλώ τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κύριο Νικόλαο Χατζηβασιλειάδη, να παρουσιάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και τους Προέδρους των Συλλόγων μελών που είναι:

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας: ΔΡΑΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ [Συν/χος Συμβολαιογράφος Αθηνών]- του Συλλόγου Εμμ.Παπάς Αθηνών και Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΗΛΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ [συν/χος] και Πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροκαστριωτών και Σιντικαίων «Η ΣΙΝΤΙΚΗ» .
Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ [ηλεκτρονικός], του Συλλόγου Ζιχνιωτών Αθήνας «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ [συν/χος Ε.Α.Β], του Συλλόγου Αμφίπολης  «ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ»,  Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου Αμφίπολης κ. Ιωάννης Χατζηγεωργιάδης
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΚΑΛΟΚΥΡΗ ΕΛΕΝΗ  [Υπάλληλος ΕΥΔΑΠ.]- του Συλλόγου Εμμανουήλ Παπάς Αθηνών
ΤΑΜΙΑΣ: ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ [συν/χος Ολυμπ.Αερ/ρίας]- του Συλλόγου Δήμου Αμφίπολης
ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ: ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ [ιδιωτ.υπαλ.]- του Συλλόγου Πρωτέων « ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».  Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου και Σύμβουλος της Ο.Σ.Σ.Α ο Εμμανουήλ Βερτζώνης.

Σύμβουλος Θηλυκός Δημήτριος [εργολάβος εγκαταστάσεων -υδρ. και φυσικού αερίου]- του Συλλόγου  Νιγριτινών και Βισαλτινών «Ο ΒΙΣΑΛΤΗΣ» Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου κ. Μιλτιάδης Καραγιάννης- Καθηγητής πανεπιστημίου

Σύμβουλος ΜΩΫΣΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ [υπάλ.Ασφαλιστικής Αγροτικής] και Πρόεδρος του Συλλόγου Μαυρολοφιτών η «ΠΑΡΛΑ»
Σύμβουλος ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ [εργ.εγκατ/σεων-ηλεκ/γος] –και Πρόεδρος του Συλλόγου Γαζωριωτών Αθηνών και Πειραιώς «Ο ΓΑΖΩΡΟΣ»
Σύμβουλος ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ [συντ/χος] του Συλλόγου Ζιχνιωτών, Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου η κ Αθηνά Τζάρα.
Σύμβουλος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ  [Υπ/γος ε.α. Μηχανολόγος Μηχανικός] – του Συλλόγου Σερραϊκή Ενωση Αθηνών.  Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου η κ. Βασιλική Κατή- Δικηγόρος

Ευθύς αμέσως η κυρία Νικόλτσιου κάλεσε τον κύριο Αριστείδη Αθανασίου Δράγιο, που κατάγεται από την Τοπική Κοινότητα Εμμανουήλ Παπά του Ομωνύμου Δήμου, Συμβολαιογράφο και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής, να απευθύνει έναν χαιρετισμό.  Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω και να τονίσω ιδιαίτερα, ότι η προσφορά του, για  την προβολή του Εμμανουήλ Παπά και  στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Σερρών και ειδικότερα της Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλη.

Ο κ. Δράγιος, ευχαρίστησε την συμπατριώτισσα κ. Νικόλτσιου  για τα καλά της λόγια αναφερομένη στο πρόσωπό του.  Καλωσόρισε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους παρισταμένους και εκπροσώπους των Συλλόγων, που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση και για τους οποίους γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο τέλος.

Χαιρετισμός κ. Δράγιου

Συμπληρώνεται φέτος ένας αιώνας από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα η Ομοσπονδία μας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που ανήκουν σε αυτήν, οι Σερραίοι που διαμένουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οι αδελφοί μας Μικρασιάτες που ζουν και διαπρέπουν στον Νομό Σερρών αλλά και στην Αθήνα και γενικά οι Μακεδόνες, που είναι κοντά μας στην σημερινή εκδήλωση και εκπροσωπούν άλλους Μακεδονικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, βρισκόμαστε στο κοινό αντάμωμα για να γιορτάσουμε την ιστορική αυτή επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων της Λευθεριάς.

Το πάθος για την ελευθερία ενέπνευσε με την παρουσία του και την προσωπικότητά του και κατέδειξε με τους αγώνες  και την θυσία αυτού και της οικογένειάς του ο μεγάλος Σερραίος Εθνεγέρτης της Μακεδονίας και Εθνικός Ηρωας Εμμανουήλ Παπάς, που όμως δεν ευτύχησε να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας.  Ο σπόρος όμως που έσπειρε το 1821, ανθοβόλησε με τους Μακεδονικούς Αγώνες και ολοκληρώθηκε με τις αλλεπάλληλες νίκες των Βαλκανικών Πολέμων.

Εκατό (100) χρόνια ελευθερίας λοιπόν, όχι όμως ειρηνικά και πάνω αρμονικά.  Πολλά από αυτά υπήρξαν στιγματισμένα και αιματηρά, αφού μεσολάβησαν ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή  με όλες τις αιμάσσουσες πληγές, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η Γερμανική και Βουλγαρική κατοχή ο σπαρακτικός αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος και δυστυχώς ο κύκλος κλείνει εν μέσω ενός νέου, πρωτοφανούς και σκληρού οικονομικού πολέμου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας.

Η πόλη όμως των Σερρών, αποτελούσε στους Εθνικούς Αγώνες ανέκαθεν προπύργιο του Βορρά και μετά από τις δύο ολοσχερείς καταστροφές αναγεννήθηκε από την τέφρα και μεγαλούργησε.

Με το βλέμμα στραμένο στις πολυτάραχες περιόδους των νικηφόρων αγώνων φέρνουμε στην μνήμη μας νοερά και τιμούμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες, που θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.  Οι Σερραίοι εκφράζουμε την αδάμαστη και πεισματώδη θέλησή μας, για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας στη φαρέτρα μας τα όπλα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας: την μαχητικότητα, την αισιοδοξία, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την ελπίδα να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο για μια καλύτερη ανθρώπινη, ειρηνική και αναπτυξιακή νέα εκατονταετία.

Τα 100 χρόνια ελευθερίας, ελπίζουμε να σηματοδοτούν την αφετηρία για μία διαρκή και ποιοτικά αυξανόμενη πρόοδο και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, για την ευημερία των συμπολιτών μας, συνάμα όμως προσδοκούμε η περιφέρεια του Ν. Σερρών, ως νευραλγικός πυρήνας της Μακεδονίας να διαδραματίσει  πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία, μέσω της αξιοποίησης όλων των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών.

Ο Δήμος Σερρών μαζί με την Ιερά Μητρόπολη και την Αντιπεριφέρεια για να γιορτάσει αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός καθ’ όλο το έτος προγραμμάτισε διάφορες επετειακές εκδηλώσεις, χωρισμένες σε ενότητες που αναφέρονται στην ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη, την επιστήμη, τα σύγχρονα επιτεύγματά της και το μέλλον της πόλης.

Επίσης η Ομοσπονδία θέλοντας να κρατήσει ψηλά την δάδα της ιστορίας και του πολιτισμού παρά τις ελάχιστες και πενιχρές οικονομικές  δυνατότητες, προσδοκώντας χορηγίες των συμπολιτών μας αποφάσισε την οργάνωση και των εξής επετειακών εκδηλώσεων:

1) Στις 25.4.2013, ημέρα  Πέμπτη και από ώρα 19:00 έως και 20:30, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση κατά την οποία οι Σερραίοι της Αττικής, θα τιμήσουν την προσφορά της Τοπικής Εκκλησίας, στον Αγώνα κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μέχρι την απελευθέρωση και στην συνέχεια μέχρι σήμερα με σχετική ομιλία και εμφάνιση της Βυζαντινής χορωδίας του «Μαξιμείου» Πνευματικού Κέντρου Σερρών. Η εκδήλωση τελικά θα γίνει στην αίθουσα  του ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση – Αθήνα.

2) Στις 19.5.2013, ημέρα Κυριακή και από ώρα 12:00 έως και 15:00 στο Στάδιο Ταε Κβο Ντο, οι Σερραίοι της Αττικής θα γιορτάσουν πανηγυρικά τα 100 χρόνια με διοργάνωση της Γ’ Πανσερραϊκής γιορτής (Πρόοδος – Ανάπτυξη – Πολιτισμός και προβολή  της Περιφέρειας Σερρών), κατά την οποία θα συμμετάσχουν  οι Σερραίοι καλλιτέχνες και θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα χορωδιών και χορευτικών, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του συμπατριώτη μας συνθέτη - ερμηνευτή κ. Πασχάλη Τόνιου.

Ο φάρος της ιστορίας ας φωτίζει τον δρόμο της νέας εκατονταετίας για μία ειρηνική, δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία.  Μια πορεία με κοινωνική συνοχή, αδελφοσύνη, εθνική και ατομική αξιοπρέπεια.

Ευχή όλων μας η χώρα μας να απαγκιστρωθεί το ταχύτερο δυνατό από τον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό και το ευγενές και αλτρουϊστικό πρότυπο  του μεγάλου αγωνιστή πατριώτη Εμμανουήλ Παπά να βρει μιμητές για την οικονομική και εν τέλει εθνική μας ανεξαρτησία και οι Σέρρες να είναι πάντοτε πρωτοπόρες στον ευγενή στίβο του ανθρωπισμού, της αδελφοσύνης, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της εθνικής αξιοπρέπειας, της προόδου και της ανάπτυξης με γνώμονα τη χώρα και τον άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ θερμά.

--------------------------------------------

Η κ. Νικόλτσιου ευχαρίστησε τον κ. Δράγιο για τον ένθερμο χαιρετισμό του και στη συνέχεια κάλεσε τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη να απευθύνει ένα χαιρετισμό.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής
Κύριε εκπρόσωπε Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης
Κύριε Πρόεδρε της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών
Κύριε  Χιώλο, Πρόεδρε της Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων (Ηπειρωτών – Μακεδόνων και Θρακών)
Κύριοι Πρόεδροι των Σερραϊκών Συλλόγων
Αγαπητοί Σερραίοι και φίλοι των Σερραίων.

   Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόκλησή σας,   κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής, να παραστώ με την ιδιότητά του Δημάρχου της πόλης των Σερρών, στη σημειολογική σημερινή εκδήλωσή σας.

Θεωρώ κατάλληλη ευκαιρία, να μιλήσω με απλά και σύντομα λόγια,   για  τους «άριστους οιωνούς» που προδικάζουν το δημιουργικό μέλλον των Σερρών των Σερραίων.  Γιατί, όταν η σερραϊκή ψυχή, ακούραστη και πάντα ζωντανή, στη  γενέτειρα ή στην Αθήνα,   και όπου γης θα έλεγα,    δίνει το παρόν της σε κάθε κάλεσμα της ιστορίας, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε.   Γιατί, είτε σε καιρούς πολέμων  και άλλων δοκιμασιών, είτε σε καιρούς ειρήνης, το αντάμωμα των Σερραίων, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, και Χθες και Σήμερα και Αύριο, για την ελευθερία μας,  και βέβαια στις μέρες μας,  για έργα δημιουργίας και προόδου.

Είμαστε οι ευνοημένοι συνεχιστές μια  πλούσιας Σερραϊκής ιστορίας. Και σε καιρούς ειρηνικούς,  η αποστολή μας έχει μεγάλο ειδικό βάρος.  Να εργαστούμε τόσο για την ευημερία όσο και για τον πολιτισμό μας.  Ιδιαίτερα όταν οι Σερραίοι ανταμώνουν,  κάτω και γύρω από τις δραστήριες και φιλόξενες Ομοσπονδίες των Σερραϊκών πολιτιστικών συλλόγων μας.

Η σημερινή σεμνή και με νόημα,  τελετή της Ομοσπονδίας,   όπως και η ομιλία που θα ακολουθήσει με ανάλογο θέμα από τον Δρ. Κωνσταντίνο Χιώλο,  εντάσσεται –όπως ήδη ειπώθηκε-   στο πλαίσιο του συνόλου των προγραμματισμένων επετειακών εκδηλώσεων της εκατονταετηρίδας  για την απελευθέρωση, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο στην πόλη των Σερρών όσο και εκτός αυτής. Της μαρτυρικής, ηρωικής και αγαπημένης πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.

Κυρίες και κύριοι.

Μέσα από την οικονομική δοκιμασία που διέπει τις μέρες, Δήμος Σερρών και Σύλλογοι, θα κάνουμε το καθήκον που μας αναλογεί έναντι της ιστορίας μας. Θα γιορτάσουμε και συνάμα θα τιμήσουμε.  Θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους μας κληροδότησαν ελεύθερη τη Σερραϊκή μας πατρίδα. Θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε,  όπως ταιριάζει στους ελεύθερους ανθρώπους.  Με ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων. Με ένα γενικό προσκλητήριο σε όλους.

Θέλω με την ευκαιρία της εορταστικής πρωτοβουλίας σας και την κοπή της βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας,  να εξάρω την  αγαστή συνεργασία που διέπει τις δύο ισχυρές Ομοσπονδίες Αττικής και Θεσσαλονίκης και  τους συλλόγους μέλη τους, με  την τοπική κοινωνία και το Δήμο Σερρών.  Αυτός, είναι ένας ακόμη «οιωνός  άριστος» που προανέφερα. Γιατί, έτσι μας θέλει η ιστορία.   Γιατί αυτά ήταν και είναι,  τα προστάγματά της.  Να βαδίζουμε ενωμένοι   και να αναλώνουμε από τη θέση του ο καθένας, μέρος του εαυτού του,  για την ιδιαίτερη πατρίδα του και τους ανθρώπους της. Για την άξια κληρονομιά μας και για τον πολιτισμό μας.

Με αυτή τη συναντίληψη, στόχων και ιδεών,  συγχαίρω και  αναγνωρίζω, το δημιουργικό και πατριωτικό πνεύμα του Προέδρου της Ομοσπονδίας και των άλλων Προέδρων των συλλόγων- μελών της.

Εύχομαι σε όλους τους παρισταμένους και σε όλους  τους Σερραϊκούς  συλλόγους,  μια καλή και  δημιουργική χρονιά,  γεμάτη από έργα πολιτισμού και προόδου.

Ο κ. Δράγιος ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο που με την παρουσία του τιμά την εκδήλωσή μας και για τον πατριωτικό του χαιρετισμό.

Στη συνέχεια η κ. Νικόλτσιου κάλεσε τον συμπατριώτη μας επίσης σημερινό  ομιλητή κ. Κωνσταντίνο  Β. Χιώλο Δόκτορα  Νομικής – Δικηγόρο και Πρόεδρο της Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων (Ηπειρωτών – Μακεδόνων και Θρακών) για να αναπτύξει το θέμα της σημερινής εκδήλωσης: Η διαχρονική σημασία  της 100ης  επετείου απελευθερώσεως  του Ν. Σερρών.  Εκανε μικρή σύντομη αναφορά στο βιογραφικό  του κ. Κωνσταντίνου  Χιώλου, το οποίο αναφέρεται σε άλλη σελίδα.

Επακολούθησε η εμπνευσμένη ομιλία του, η οποία θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς.

Ο κ. Δράγιος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Χιώλο για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και δικαιολόγησε την συγκίνηση που ένιωσε ο ομιλητής, κλείνοντας τον λόγο του με δάκρυα στα μάτια, για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσής μας και η κ. Νικόλτσιου του προσέφερε μία ανθοδέσμη.

Ακολούθως ενώ η χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» καταλάμβανε την θέση της,  η κ. Ολυμπία Παχαδίρογλου μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της χορωδίας, τονίζοντας ότι εμφανίζεται στην Αθήνα για 4η φορά και συγκεκριμένα τρεις φορές με πρόσκληση της Ομοσπονδίας, όπου συμμετείχε, στην 1η Πανσερραϊκή Γιορτή, σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο  και σήμερα και μία  ακόμα στο Μέγαρο Μουσικής.

Η  42η μικτή χορωδία υπό την διεύθυνση του καθηγητού πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Αρδανιώτη και τη συνοδεία του μουσικού τμήματος του κ. Σπύρου  Κούκου, απέδωσε με απόλυτη επιτυχία παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας, των Σερρών και της Μακεδονίας και απέσπασε τα επανειλημμένα χειροκροτήματα και τον θαυμασμό των παρισταμένων.

Ο κ. Χατζηβασιλειάδης αναφέρθηκε στους χορηγούς της εκδήλωσης που είναι:

Ιερά Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας
Ο Δήμος Σερρών
Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών Αγιος Πολύκαρπος
Βασάκης – Καζακίδης ΑΕΒΕ
TV Δίκτυο
Θηλυκός Δημ. Ιωάννης, Υδραυλικά- εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου
Cosmik Χατζηγεωργιάδης – Ζαχαροπλαστείο – Catering
Γεώργιος Νάσιουτζικ – Κτήμα Σπάτα
Δράγιος Αριστείδης – Συμβολαιογράφος
Κωνσταντάς Δημήτριος – Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών κ. Σωκράτης Κοτζάογλου, ο οποίος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την τιμή  που τους έκανε για την συμμετοχή τους στην σημερινή ιστορική εκδήλωση, ευχαρίστησε τα μέλη της χορωδίας και τον διευθυντή κ. Αρδανιώτη ως επίσης και το μουσικό σχήμα του κ. Σπύρου Κούκου.  Δήλωσε ότι η Αδελφότητα θα συνεχίσει στην αφετηρία της καινούριας εκατονταετίας να αναπτύσσει δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με τους σκοπούς της Αδελφότητας.

Κλείνοντας ο κ. Δράγιος το πρόγραμμα, τότισε ότι τη σημερινή εκδήλωση καλύπτει και βιντεοσκοπεί το τηλεοπτικό δίκτυο TV ΔΙΚΤΥΟ ΣΕΡΡΩΝ και βρίσκεται όπως πάντα κοντά στους Σερραίους.  Σημειώνεται ότι το Δίκτυο είναι συνδεδεμένο με την ΟΤΕ TV και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία πανελλήνια και δορυφορικά και οι Σερραίοι που δεν βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά και γενικά οι Μακεδόνες και οι Ελληνες που διαμένουν οπουδήποτε να δουν  την εκδήλωση αυτή.   Για αυτήν την ευγενή χορηγία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ευχαριστεί θερμά την διεύθυνση του Δικτύου και την Βουλευτή κ. Φωτεινή  Αραμπατζή που βρίσκεται σήμερα κοντά μας.

Τέλος ο κ. Δράγιος εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και προσωπικά, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο  κ. Σωκράτη Κοτζάογλου και τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας Μικρασιατών του Ν. Σερρών Αγιος Πολύκαρπος, για την αποδοχή της πρόσκλησης  να τιμήσουν την εκδήλωσή μας.  Επίσης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της χορωδίας, στον διευθυντή  αυτής κ. Αρδανιώτη, ως και στα μέλη του μουσικού σχήματος του κ. Σπύρου Κούκου για την άψογη παρουσίαση  και εκτέλεση του ρεπερτορίου των τραγουδιών. Κλείνοντας ευχήθηκε στον Πρόεδρο τον κ. Κοτζάογλου, στην Αδελφότητα και στο τμήμα της χορωδίας να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον βωμό του εθελοντισμού και του πολιτισμού για την διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Αλησμόνητης Πατρίδας.

Παρέστησαν κατά την εκδήλωση:
Ο Δήμαρχος του Δήμου Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης
Η Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή
Ο τέως Νομάρχης Σερρών κ. Κωνσταντίνος Παπαναγιώτου
Η τέως Δήμαρχος Νιγρίτας κ. Αγγελική Νίκα
Ο κ. Στέλιος Καρδιτσάς ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων και Σωματείων της Θεσσαλονίκης
Ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, καθηγητής πανεπιστημίου και Γενικός Γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσος, ο κ. Μιλτιάδης Καραγιάννης καθηγητής πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Νιγριτινών, ο κ. Θεοφάνης Ρέπας τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου,
Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των προσφυγικών σωματείων κ. Σπύρος Ισόπουλος
Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Αθανασιάδης, ο οποίος εκπροσωπεί και τις Ομοσπονδίες των Δυτικομακεδόνων, της Κεντρικής Μακεδονίας, των Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής και των Δραμινών
Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Αθανασιάδης, ο οποίος εκπροσωπεί και τις Ομοσπονδίες των Δυτικομακεδόνων, της Κεντρικής Μακεδονίας, των Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής και των Δραμινών
Ο Πρόεδρος της  Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών – Μελενίκου κ. Θωμάς Πέννας
Ο Πρόεδρος της Ενώσεων Βορείων Ελλήνων (Ηπειρωτών – Μακεδόνων και Θρακών) κ Κωνσταντίνος Β. Χιώλος Δόκτωρ Νομικής - Δικηγόρος
Εκ μέρους της Μακεδονικής Εστίας ο Αντιπρόεδρος κ Ανδρέας Ευαγγελίδης και η ταμίας κ. Αγγέλη Δαμιανού
Εκ μέρους του Συνδέσμου Μακεδόνων – Θρακών, Παπάγου, Χολαργού «Η Βόρειος Ελλάς» ο κ. Απόστολος Βλασιάδης

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών κ. Σωκράτης Κοτζάογλου, ο συμπατριώτης μας καλλιτέχνης, συνθέτης – ερμηνευτής και τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σερραϊκών Συλλογων Αττικής, ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης, η Πρόεδρος της Σερραϊκής Ενωσης Αθηνών κ. Βασιλική Κατή, η Αντιπρόεδρος του ιδίου Συλλόγου κ. Αφρούλα Χατζηαθανασιάδου.  Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Ο.Σ.Σ.Α. ως και εκπρόσωποι άλλων Ομοσπονδιών, Πολιτιστικών Συλλόγων και Μακεδονικών Σωματείων Αττικής και πολλοί άλλοι Σερραίοι και φίλοι των Σερραίων

Τηλεγραφήματα και έγγραφες επιστολές για την εκδήλωση έστειλαν οι: Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ Θεολόγος (η επιστολή του επακολουθεί στο τέλος του ρεπορτάζ), η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Σερρών κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο κ. Μενέλαος Βλάχβεης (η επιστολή του επίσης επακολουθεί στο τέλος του ρεπορτάζ), όπως επίσης και τηλεφωνικά επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο κ. Δράγιο, ο οποίος και μετέφερε τους χαιρετισμούς του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακαρίου, του Βουλευτή Σερρών και τέως υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη και του Βουλευτή Σερρών κου Θεόφιλου Λεονταρίδη.

Επακολούθησε γεύμα και μουσικοχορευτικό γλέντι στην αίθουσα ΑΡΙΩΝ, με συμμετοχή 170 ατόμων, όπου έγινε και η κοπή της βασιλόπιττας για το έτος 2013, το πρώτο κομμάτι της οποίας παρέλαβε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης για την περιφέρεια του Ν. Σερρών και τα υπόλοιπα κομμάτια διανεμήθηκαν στον Πρόεδρο και στα μέλη της Ομοσπονδίας, τους Προέδρους των Συλλόγων και τους εκπροσώπους των παρισταμένων Μακεδονικών Σωματείων.

Στο Σερραϊκο γλέντι και στον χορό που επακολούθησε, το μουσικό σχήμα του κ. Σπύρου Κούκου, που αποτελείται από τον ίδιο (βιολί),  τον Βασίλη Καρακούση (κλαρίνο-Ζουρνά), Δημήτρη Παντζάνη (τουμπερλέκι – νταούλι), Φουρλάκας Κωνσταντίνος (Λαούτι) και ο γνωστός μας συμπατριώτης καλλιτέχνης συνθέτης – ερμηνευτής κ. Πασχάλης Τόνιος, επισφράγισαν το Σερραϊκό γλέντι με ωραίου χορευτικούς ρυθμούς.

Ο κ. Δράγιος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, τον κ. Κούκο και τα μέλη του σχήματός του, τον κ. Πασχάλη Τόνιο  και προανήγγειλε το νέο αντάμωμα για τις 25.4.2013 στην εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, για να τιμηθεί η εκκλησία μας στον Αγώνα της απελευθέρωσης και όπου θα εμφανισθεί και η βυζαντινή χορωδία του Μαξιμείου Ιδρύματος  για την εκτέλεση ενόψει του Πάσχα Βυζαντινών και επίκαιρων εκκλησιατικών ύμνων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κ. ΧΙΩΛΟΥ

Ο Κωνσταντίνος Χιώλος του Βασιλείου γεννήθηκε στην Αλιστράτη Σερρών.

Εσπούδασε Νομικά στο  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία με το βαθμό του εφέδρου Ανθυποσμηναγού.

Το 1964 διωρίσθη δικηγόρος εις Αθήνας, όπου και δικηγορεί μέχρι σήμερα.

Το 1985 αναγορεύθηκε ομοφώνως  Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της  Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ανεκηρύχθη  Αντεπιστέλλον Μέλος αυτής.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης και τακτικό μέλος της Κεντρικής  Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και ήταν μέλος της Επιτροπής αναθεωρήσεως  διατάξεων του Κώδικος Καταστάσεως  των Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και  Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Απλουστεύσεως Διαδικασιών (Κ.Ε.Α.Δ.)

Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων (Ηπειρωτών – Μακεδόνων – Θρακών), Αντιπρόεδρος των συνεργαζομένων Εθνικών Οργανώσεων  Ελλάδος, του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος (Ι.Σ.Μ.Ε.) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών. Επί μακρόν υπήρξε Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας  Σερρών – Μελενίκου και Αντιπρόεδρος της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ.

Είναι μέλος της Πανελληνίου Ενώσεως Επιστημόνων, του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», της Ενώσεως Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και πολλών άλλων Επιστημονικών Συλλόγων.

Εχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις μελετών και άρθρων σε νομικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους, βιβλία και εφημερίδες, καθώς και αυτοτελείς εκδόσεις βιβλίων επί θεμάτων Δημοσίου Δικαίου και Κοινοτικού Δικαίου και έκαμε πολλές ανακοινώσεις σε Συνέδρια, ενώ μεγάλος αριθμός μελετών και άρθρων του έχει συγκεντρωθεί στον Τόμο «Μελέτες Δημοσίου Δικαίου» που εξέδωσε το 1998.

Εδημοσίευσε και εξακολουθεί να δημοσιεύει συνεχώς σε εφημερίδες και περιοδικά, άρθρα εθνικού, ιστορικού και λαογραφικού  περιεχομένου, για την προβολή των εθνικών μας δικαίων.

Ο Κωνσταντίνος Χιώλος με την συμμετοχήν του στα Μακεδονικά Σωματεία και Συλλόγους, με τις συχνές ομιλίες και διαλέξεις του επί εθνικών και επιστημονικών θεμάτων και αρθρογραφίαν του σε  εφημερίδες και περιοδικά, επιτελεί έργο εθνωφελές και βοηθεί στην προβολή και επιδίωξη των εθνικών μας δικαίων, επιδεικνύων ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, εγκαυχόμενος  για την Μακεδονική του καταγωγή.

Δια το εν γένει επιστημονικό, εθνωφελές και κοινωνικό του έργο, έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΑΣ κ. ΘΕΟΛΟΓΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ Κ. ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Σέρρες, 8-2-2013

κ. Ὑπουργέ,
κ. Βουλευτές,
κ. Περιφερειάρχα,
κ. Δήμαρχε,
Ἐκπρόσωποι τῶν ἀρχῶν,
Κυρίες καί Κύριοι,

Συγχαίρουμε τόν Πρόεδρο καί τά μέλη τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τῆς Ὁμοσπονδίας Σερραϊκῶν Συλλόγων Ἀττικῆς καί τούς λοιπούς συνεργαζόμενους φορεῖς γιά τήν κατά πάντα ἐπαινετή πρωτοβουλία τους νά ὀργανώσουν τήν παρούσα ἐκδήλωση, μέ ἀφορμή τήν συμπλήρωση ἑκατό χρόνων ἀπό τήν ἀπελευθέρωση τῶν Σερρῶν καί τῆς εὑρύτερης περιοχῆς.

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σερρῶν καί Νιγρίτης σᾶς καλωσορίζει ὅλους στήν ὄμορφη αὐτή ἐκδήλωση. Ἡ ἔνδοξος πόλη τῶν Σερρῶν, τήν ὁποία σήμερα τιμοῦμε, ἀγαπητοί καί ἐκλεκτοί φίλοι, ἡ γνωστή στό ἱστορικό προσκήνιο ἀπό τό 513 π.Χ. ὡς Σίρις ἡ Παιονική, στήν μακραίωνη ἱστορική της πορεία δοκιμάστηκε σκληρά. Ἡ Ἑλληνικωτάτη πόλη τῶν Σερρῶν καί γενικότερα ἡ Ἀνατολική Μακεδονία δοκιμάστηκαν στό πρῶτο μισό τοῦ προηγουμένου αἰῶνος (1913, 1917, 1942), σέ μία περίοδο ἔντονης γεωπολιτικῆς ἀστάθειας στά Βαλκάνια, πολύ σκληρά. Γιά ἐμᾶς τούς Ἕλληνες ἡ σκληρότητα αὐτή πέραν ἀπό τό ὅτι ἦταν ἰδιαιτέρως ἐπώδυνη, ἦταν ἄδικη καί ἀκατανόητη, καθώς τήν ἐπέβαλε ἕνας ὁμόδοξος λαός, ἰδιαίτερα εὐνοημένος ἀπό τό Ἑλληνικό πνεῦμα, χάρις στούς Ἱσαποστόλους ἁγίους Κύριλλο καί Μεθόδιο.

Ὁ Μακεδονικός Ἀγῶνας ὑπῆρξε μία ἀπό τίς σημαντικότερες καί ἡρωϊκότερες ἐξάρσεις τοῦ Ἑλληνισμοῦ κατά τά τέλη τοῦ 19ου καί τίς ἀρχές τοῦ 20οῦ αἰῶνος. Οἱ πατέρες μας, οἱ ἔνδοξοι Μακεδονομάχοι, ἀγωνίσθησαν, γιά τό ὑπερμέγιστο ἀγαθό τῆς ἐλευθερίας. Χάρη στήν μεθοδική καί γενναῖα ἀντίστασή τους ἡ Ἑλληνικωτάτη πόλη τῶν Σερρῶν ἐλευθερώθηκε ἀπό διπλή σκληρή σκλαβιά. Μέ ἀκατάβλητη ψυχική δύναμη, μέ ἀκμαῖο ἐθνικό φρόνημα καί μέ γενναιότητα ἀντέδρασαν σέ ὅλα τά καταχθόνια σχέδια τῶν κατακτητῶν, Τούρκων καί Βουλγάρων, καί κράτησαν τήν Μακεδονία Ἑλληνική. Ἡ μαρτυρική πόλη τῶν Σερρῶν ἀποδείχθηκε ἀκοίμητος φρουρός τῆς πατρίδας καί κυματοθραύστης τῶν ἑκάστοτε ἐχθρικῶν εἰσβολῶν. Ὁ πρόξενος τῶν Σερρῶν, Ἴων Δραγούμης, ἔλεγε ὅτι οἱ Σέρρες στά χρόνια τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγώνα ὑπῆρξαν τό σχολεῖο τῆς ἐλευθερίας.

Ὅμως ὁ καιρός πέρασε καί οἱ περισσότερες πληγές μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, τήν ἀρχοντική καί εὑρύχωρη καρδιά τῶν Σερραίων καί τήν φιλότιμη καί δημιουργική ἐργασία τους ἔχουν σχεδόν κλείσει.

Οἱ 18 συνολικῶς κατεστραμμένοι μας Ναοί ἀπό τήν φωτιά τοῦ 1913 δυστυχῶς ὅμως δέν ἔχουν ξανακτισθεῖ, ἐκτός ἀπό τόν Ναό τῶν Ἁγίων Θεοδώρων, τήν σπουδαία ὡς μνημεῖο βυζαντινοῦ πολιτισμοῦ παλαιά Μητρόπολη τῆς Ἐκκλησίας τῶν Σερρῶν. Οἱ χιλιάδες ἄστεγοι Σερραίοι τῆς καταστροφῆς τοῦ 1913 σήμερα ἔχουν προκόψει καί διακριθεῖ ἐντός καί ἐκτός τῆς πατρίδος. Αὐτό εἶναι ἕνα πραγματικά σπουδαῖο ἐπίτευγμα. Ἡ φιλία τῶν δύο ὅμορων λαῶν καί ἑταίρων πλέον στήν μεγάλη Εὐρωπαϊκή οἰκογένεια οἰκοδομεῖται σέ στέρεες βάσεις.

Μένει ὅμως ἀκόμη μία πληγή στίς ψυχές τῶν φιλογενῶν Σερραίων πού ἀκόμη αἱμορραγεῖ.  Εἶναι ἡ ἐκκρεμότητα τῆς ἐπιστροφῆς τῶν κλαπέντων κειμηλίων τῶν μεγάλων μοναστηριῶν τῆς Μακεδονίας μας, μεταξύ τῶν ὁποίων καί τοῦ δικοῦ μας, τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ἄρρηκτα καί ἀκατάλυτα συνδεδεμένου μέ τήν πόλη τῶν Σερρῶν.

Τά βήματα πολιτιστικῆς προσέγγισης πού γίνονται  μέ τήν φίλη καί γείτονα χώρα εἶναι σημαντικά καί δημιουργοῦν εὐοίωνες προϋποθέσεις ἐπιστροφῆς τῶν πολιτιστικῶν μας κειμηλίων καί ἀγαθῶν.

Ἐμεῖς, ὡς Ἐπίσκοπος καί Ποιμένας τοῦ μαρτυρικοῦ αὐτοῦ τόπου καί ἐξ ὀνόματος τοῦ φιλοχρίστου λαοῦ τῶν Σερρῶν, εὐχόμεθα νά ἐπιστρέψουν στήν γῆ τῆς Μακεδονίας, στήν πόλη τῶν Σερρῶν οἱ πολιτιστικοί καί πνευματικοί μας θησαυροί, πού τώρα φυλάσσονται στό Κέντρο Σλαβοβυζαντινῶν Σπουδῶν Ivan Dujcev.

Ἀγαπητοί μου,

Ἀφοῦ γιά ἄλλη μιά φορά σᾶς εὐχαριστήσω γιά τήν πρόσκληση πού ἀπευθύνατε στήν Ἐκκλησία μας γιά τήν σημερινή ἐκδήλωση, στήν ὁποία, λόγῳ ἀνυπέρβλητων δυσκολιῶν δυστυχῶς δέν μπορῶ νά παρευρεθῶ παρά τήν ὑποκάρδια ἐπιθυμία μου, καί ἀφοῦ συγχαρῶ τούς διοργανωτές, οἱ ὁποῖοι ἐκοπίασαν γιά τήν ἐπιτυχία τῆς σημερινῆς λαμπρῆς προσπάθειας, θέλω νά σᾶς εὐχηθῶ καλή καί εὐλογημένη νέα χρονιά, γεμάτη ὑγεία, δύναμη, ἐπιτυχίες καί πλούσια καρποφορία. Παρακαλῶ νά μήν λησμονεῖτε τήν ἰδιαίτερη πατρίδα σας καί νά τήν ἐπισκέπτεσθε συχνά! Ὁ Θεός νά εἶναι μαζί σας.

Μετ’ εὐχῶν ὁλοθύμων

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΒΛΑΧΒΕΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 10/2/2013 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΕΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

Εδώ και 100 χρόνια, η πόλη των Σερρών μπορεί πλέον να αναπνέει ελεύθερη τον αέρα της ελευθερίας. Απελευθερωμένη από το ζυγό ξένων κατακτητών, βροντοφωνάζει την ελληνικότητά της και αφήνει το στίγμα της στο ελληνικό γίγνεσθαι. Είμαι βέβαιος πως σύντομα αυτή η ελληνικότητα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που βρίσκονται προ των πυλών στην Αμφίπολη. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρόσφατα ενέκρινε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ και πλέον όλη η Ελλάδα περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των ανασκαφών, που είναι πολύ πιθανό να καταστήσουν την περιοχή μία νέα «Βεργίνα».

Να είστε βέβαιοι πως η επιθυμία μου ήταν να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας και να μπορέσω αυτά τα λόγια να σας τα πω ο ίδιος. Δυστυχώς, οι αντίστοιχοι σύλλογοι της Βορείου Ελλάδος κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίττα τους στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να έχω ήδη υποσχεθεί πως θα παραστώ εκεί. Οι Σερραίοι όμως, όπου κι αν βρίσκονται, είναι ενωμένοι, τιμούν τον τόπο τους, τα χώματα που τους γέννησαν και οι εκδηλώσεις τους πάντα ξεχειλίζουν από κέφι και καλή διάθεση. Σας υπόσχομαι πως σε επόμενη εκδήλωσή σας θα προσπαθήσω να βρίσκομαι κοντά σας, αν και με τους περισσότερους από εσάς βρισκόμαστε συχνά-πυκνά και στις Σέρρες. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και καλή δύναμη στο έργο σας ώστε να συνεχίσετε να κρατάτε άσβεστο το Σερραϊκό πνεύμα 600 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας.

Μενέλαος Βλάχβεης
Βουλευτής Σερρών-Νέα Δημοκρατία

 

 

Η διαχρονική σημασία της 100ης Επετείου
της απελευθέρωσης του Νομού Σερρών

---------------------

Του κ. Κωνσταντίνου Β. Χιώλου
Διδάκτορος Νομικής – Δικηγόρου
Προέδρου Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων
(Ηπειρωτών – Μακεδόνων και Θρακών)

Κυρίες και Κύριοι,
Η Μακεδονία, λόγω της ιδιαζούσης θέσεώς της από απόψεως γεωγραφικής, υπέστη περισσότερον παντός άλλου τις συνέπειες της Οθωμανικής κατακτήσεως. Στην εύφορη Μακεδονία έστρεψαν αμέριστη την προσοχή τους, ευθύς εξ αρχής, οι απαίσιοι Τούρκοι κατακτηταί, για να καρπούνται να αγαθά των κόπων των ραγιάδων τους. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την δημιουργία ονομαστών Ελληνικών κέντρων, τα οποία ήκμαζαν εμπορικώς, καλλιεργούσαν τα Ελληνικά Γράμματα και διατηρούσαν άσβεστη τη φλόγα του πατριωτικού συναισθήματος και του μύχιου πόθου της Ελευ-θερίας. Η Θεσσαλονίκη, ο Πολύγυρος, αι Σέρραι, η Κοζάνη, η Σιάτιστα, η Νάουσα και πολλές άλλες πόλεις της Μακεδονίας διατηρούν αμείωτη την Ελληνική ζωτικό-τητά τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης δουλείας και ως εκ τούτου εδέχθη-σαν ασμένως τα κηρύγματα της Φιλικής Εταιρείας. Όσον δε οι Τούρκοι καταπίεζαν περισσότερο τους Μακεδόνες, τόσο το πατριωτικό τους συναίσθημα εκρατύνετο και οι ψυχές τους προθυμοποιούνταν να δεχθούν και να μεταλαμπαδεύσουν περαιτέρω τα κηρύγματα της Φιλικής Εταιρείας.

Κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επαναστάσεως η Μακεδονία δεν υστέρησε ούτε στις τοπικές εξεγέρσεις (Επανάσταση Ναούσης 1822), ούτε σε ενίσχυση με επί-λεκτους άνδρες της αγωνιζομένης Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου.

Ειδικώτερα, κατά την Επανάσταση του 1821 οι Μακεδόνες μετείχαν στις επι-χειρήσεις της Μολδοβλαχίας με επικεφαλής τον Γεωργάκη Ολύμπιο και τον Ιωάννη Φαρμάκη. Δημιουργήθηκαν τρεις επαναστατικές εστίες στη Χαλκιδική, στον Όλυ-μπο και στην Δυτική Μακεδονία με κέντρο τη Νάουσα. Στην Εθνεγερσία του 1821  έλαβαν ενεργό μέρος ο Γεώργιος Ξενοκράτης, ο Νικόλαος Τουζουνίδης και πολλοί άλλοι. Εκείνος, όμως, ο οποίος διεκρίθη για το αγωνιστικό του σθένος, είναι ο Εμμα-νουήλ Παπάς, Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων κατά την Επανάσταση του 1821.

Ο Εμμανουήλ Παπάς, καταγόμενος από το χωρίο Δοβίστα των Σερρών (νυν Εμμανουήλ Παπάς), υπέστη μεγάλες θυσίες χάριν του Αγώνος στη διάθεση του ο-ποίου κυριολεκτικά ανάλωσε, εκτός από την μεγάλη περιουσία του, τη ζωή του, κα-θώς, επίσης, και τη ζωή όλων των μελών της πολυμελούς οικογενείας του, της συζύ-γου του, των 8 υιών του και των 3 θυγατέρων του.

Ο Εμμανουήλ Παπάς εγεννήθη το 1773 στο χωρίο Δοβίστα (νυν Εμμανουήλ Παπάς) των Σερρών.

Στην Φιλική Εταιρεία, εμυήθη παρά του Ιωάννου Φαρμάκη στην Κωνσταντι-νούπολη, στην οποία και διέθεσε, έκτοτε, ολόκληρη τη μεγάλη περιουσία του, αλλά και ολόκληρο το «είναι» του υπέρ του Απελευθερωτικού Αγώνος.

Η παρά του Εμμανούλ Παπά αναπτυχθείσα δραστηριότητα, ήταν πολύ μεγάλη. Το Επαναστατικό κήρυγμα του Εμμανουήλ Παπά και η Επανάσταση της Χαλκιδι-κής, είχαν ανησυχήσει βαθέως την Τουρκική Κυβέρνηση, η οποία διέταξε τον Πασά της Θεσσαλονίκης Αμπούλ Αβούδ να εκστρατεύση κατά της Χαλκιδικής και να κα-ταπνίξη στο αίμα την Επανάσταση των Μακεδόνων. Ύστερα από ένα άνισο από α-ριθμητικής πλευράς, και πραγματικό επικό αγώνα στήθος προς στήθος, η Κασσάνδρα κατελήφθη από τον Αμπούλ Αβούδ.

Ο Εμμανουήλ Παπάς, βλέπων με μεγάλη απογοήτευση την κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει η Επανάσταση στην Χαλκιδική, αναχώρησε με τον υιό του την 27η Οκτωβρίου από την Κασσάνδρα για την Ύδρα, προκειμένου να επιτύχη την απο-στολή βοηθείας από πλοία και πολεμοφόδια προς συνέχιση του Αγώνος στη Χαλκι-δική.

Δεν ήταν, όμως, πεπρωμένο να φθάση στην Ύδρα, διότι μετά τόσες κακουχίες, εγκατάλειψη και έντονες ψυχικές συγκινήσεις, υπέστη εν πλω συγκοπή καρδίας, καθ’ ον χρόνον το πλοίο παρέπλεε τον Καφηρέα (Κάβο –Ντόρο) και απέθανε την 5η Δε-κεμβρίου 1821 σε ηλικία 48 ετών και ετάφη με τιμές Αρχιστρατήγου στην Ύδρα, με-τά, μάλιστα την μεταβολή του έτους 1843, αναγράφηκε το όνομά του στο Ελληνικό Βουλευτήριο, ως ενός των πρωταγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821.

Έτσι, εξέλιπε μια συμπαθέστατη μορφή του Ιερού Αγώνος του 1821, ο α-κραιφνής και δυναμικός εκείνος Έλληνας, εις τον ένθερμον πατριωτισμό του οποίου οφείλονταν η επαναστατική κίνηση της Μακεδονίας.

Το Έθνος εστερήθη του Αρχιστρατήγου των Μακεδονικών Δυνάμεων Εμμα-νουήλ Παπά, τίτλο που απένειμε σ’ αυτόν ο Δημήτριος Υψηλάντης, Γενικός Επίτρο-πός της εν Ναυπλίω Επαναστατικής Κυβερνήσεως, διότι με δικές του δαπάνες εξή-γειρε τη Μακεδονία σε Επανάσταση, προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες υπέρ της κοινής Ελευθερίας και συνέδραμε τους αδύνατους ομογενείς της Θεσσαλονίκης, των Σερ-ρών, της Κασσάνδρας, του Αγίου Όρους και όλης της Χαλκιδικής.

Η πόλις των Σερρών, αισθανόμενη δικαιολογημένη εγκαύχηση για το ένδοξό της τέκνο και τη συμβολή του στην Εθνεγερσία του 1821, ανήγειρε στην κεντρική Πλατεία περικαλή ανδριάντα αυτού και εμερίμνησε για τη μεταφορά των οστών του από την Ύδρα στην γενέτειρα. Μερίμνη, μάλιστα, των συμπατριωτών του ήρωος και του εν Αθήναις Συλλόγου τους «Εμμανουήλ Παπάς», έγιναν το έτος 1971 τα αποκα-λυπτήρια προτομής του ήρωος στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα, όπου οι προτομές των Ηρώων της Επαναστάσεως του 1821.

Η πόλις των Σερρών υπήρξε ανέκαθεν από τους βυζαντινούς χρόνους και κατά την Τουρκοκρατία, αληθινή εθνική και θρησκευτική έπαλξη του Ελληνισμού και το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι Σερραίοι καθ’ όλη την διάρκεια που ήσαν υπόδουλοι, διατήρησαν, αφ’ ενός αλώβητη την χριστιανική τους πίστη έναντι του Τούρκου κατακτητού, αφ’ ετέρου δε τον εθνισμό και την ορ-θοδοξία έναντι των βουλγάρων, οι οποίοι από των μέσων του 19ου αιώνος μετήλθαν κάθε μέσον για να επιτύχουν τον αφελληνισμό του Μακεδονικού χώρου. Στον εξαι-ρετικά δύσκολο και διμέτωπο αυτό αγώνα, η πόλις των Σερρών υπήρξε ο τηλαυγής φάρος και το ακαταμάχητο φρούριο και προπύργιο έναντι της Σλαβικής επιβουλής. Για όλους αυτούς του λόγους, επέσυρε την οργή των εχθρών της και επανειλημμένως επεχείρησαν αυτοί να την αφανίσουν.

Η εύανδρη και πολύπαθη πόλις των Σερρών, την οποία ο Ηρόδοτος αναφέρει με το όνομα ΣΙΡΡΙΣ η Παιονική, επανειλημμένως κατεστράφη από τους εχθρούς της Πατρίδος μας, αλλά πάντοτε ανεσυγκροτείτο, αναλάμβανε και συνέχιζε την ανοδική της πορεία. Καθ’ όλη δε τη διάρκεια της μακραίωνης δουλείας της, ήτοι από της α-λώσεώς της το 1383 από τους Τούρκους μέχρι της απελευθερώσεώς της την 29η Ιου-νίου 1913 από τον ένδοξο και δαφνοστεφή Ελληνικό Στρατό, ύστερα, δηλαδή, από συνεχή κατοχή 530 ετών, υπήρξε ακλόνητη θρησκευτική και εθνική έπαλξη του Ελ-ληνισμού και το μεγαλύτερο πνευματικό και εκπαιδευτικό Κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας. Καθ’ όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα των 530 ετών, οι Σερραίοι δεν έπαυσαν ούτε στιγμή να αγωνίζωνται για την εθνική τους επιβίωση και την διά-σωση της θρησκείας και της γλώσσας τους, διατηρώντας πάντοτε αμείωτο το εθνικό τους φρόνημα και άσβεστη την μύχια ελπίδα της απελευθερώσεώς των, την οποία και μεταλαμπάδευαν από γενεάς εις γενεάν.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία η ορθόδο-ξος Εκκλησία μας ήταν η μοναδική πηγή και δύναμη για την διακήρυξη του Ελληνι-σμού, της ορθοδόξου πίστεως και της εσωτερικής φλόγας για εθνική ανεξαρτησία, οι Σερραίοι δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζωνται για την εθνική τους επιβίωση και την διάσωση της θρησκείας και της γλώσσης των, με ακμαιότατο το εθνικό τους φρόνημα. Δεν ήταν, συνεπώς, δυνατόν οι Σερραίοι να μην συμβάλουν με όλες τις δυ-νάμεις τους στην οργάνωση και την επιτυχή διεξαγωγή του Μακεδονικού Αγώνος στην περιοχή τους. Μέχρι του τέλους του Αγώνος εκείνου, ο οποίος, σημειωτέον, δι-καίως θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Αγώνας του Ελληνικού Έθνους μετά την Επανά-σταση του 1821, οι Σέρρες παρέμειναν όρθιες και άκαμπτες.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Σέρρες αναδείχθηκαν σε σπουδαίο εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, λόγω της ευφορίας του εδάφους και της ποι-κιλίας των παραγομένων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν εμπόρους και αγοραστάς από όλο τον κόσμο. Οι εβδομαδιαίες αγορές των Σερρών και οι πανηγύρεις συγκέντρωναν κόσμο από ολόκληρη την Ευ-ρώπη.

Οι καθοριστικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στο να διακρίνεται η πόλις των Σερρών μεταξύ των άλλων πόλεων της Μακεδονίας, ανάγονται στην καλώς οργανω-μένη Κοινοτική και Κοινωνική Οργάνωση, στην εξαίρετη εμπορική δραστηριότητα και επίδοση των κατοίκων της, στην οικονομική ανάπτυξη που οφείλετο στην γονι-μότητα του Σερραϊκού κάμπου, αλλά και στην αξιοζήλευτη και αξιοθαύμαστη καλ-λιέργεια της Παιδείας με την ίδρυση και λειτουργία περιωνύμων Εκπαιδευτηρίων από του 17ου ακόμη αιώνος, στα οποία εδίδασκον εξέχοντες διδάσκαλοι.

Οι Σέρρες, που είναι από τις μεγαλύτερες και σημαντικώτερες από πάσης α-πόψεως πόλεις της Βορείου Ελλάδος και δια τούτο προσφυέστατα είχαν ονομασθεί «Αθήνα της Ανατολικής Μακεδονίας», κατά την Τουρκοκρατία ανέπτυξαν αξιόλογη Κοινοτική Διοίκηση υπό των δημογερόντων. Επίσης, είχαν μεγάλη οικονομική ανά-πτυξη, λόγω των εξαγωγών βάμβακος στην Κεντρική Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικό ο αείμνηστος ιστορικός των Σερ-ρών Πέτρος Πέννας, στο βιβλίο του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ», οι παράγοντες της ακμής και της προόδου της πόλεως των Σερρών, ήσαν ο συμπαγής και αμιγής πλη-θυσμός της με την καλώς οργανωμένη Κοινοτική και Κοινωνική Οργάνωση και σύν-θεσή της, η εξαίρετη εμπορική δραστηριότητα και επίδοση των κατοίκων της και η αξιοζήλευτη και αξιοθαύμαστη καλλιέργεια της Παιδείας και το πλήθος των περίφη-μων Σχολών και διδασκάλων της.

Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος η πόλις των Σερρών υπήρξε πυ-ρήνας κεντρικός στην Ανατολική Μακεδονία και ένα από τα βασικά Κέντρα οργα-νώσεως του Μακεδονικού Αγώνος, ύστερα από εκείνα του Μοναστηρίου και της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το τέλος του αγώνος εκείνου με τις φωτεινές του αναλαμπές και τις αγωνιώδεις μεταπτώσεις του, οι Σέρρες παρέμειναν όρθιες και άκαμπτες.

Η ιδιαιτερότητα του Μακεδονικού Αγώνος στην περιφέρεια των Σερρών, συ-νίστατο στο ότι ούτος διεξήχθη σχεδόν αποκλειστικώς από εντοπίους. Εντόπιο αίμα έβαψε τα βουνά και την πόλη των Σερρών κατά τα κρίσιμα έτη από  του 1904 μέχρι του 1908. Οι Σερραίοι απτόητοι προ των θανασίμων κινδύνων που τους απειλούσαν, με ακμαίο το εθνικό τους φρόνημα συνέχισαν με αυταπάρνηση τον διμέτωπο αγώνα τους μέχρι της κατά τον Ιούλιο του 1908 ανακηρύξεως του Τουρκικού Συντάγματος που σήμανε και τον τυπικό τερματισμό του Αγώνος.

Από τα σημαντικώτερα ιστορικά γεγονότα στις αρχές του 20ου αιώνος, είναι και οι δύο Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Συμμαχοτουρκικός του 1912 και ο Ελληνοβουλ-γαρικός του 1913. Και οι δύο υπήρξαν το φυσικό επακολούθημα μακροχρόνιας διερ-γασίας σε όλο το χώρο της Βαλκανικής Χερσονήσου αμέσως μετά την πτώση του Βυζαντίου, το οποίο ως Κράτος, βέβαια, κατέρρευσε το 1453, αλλά η χιλιόχρονη Ελ-ληνική παράδοση επέζησε ως δύναμη ηθική, κρατώντας άσβεστη την ελπίδα, πως η Ελευθερία θα έρθει αργά ή γρήγορα με το πλήρωμα του χρόνου.

Η συμβολή των Σερραίων τόσο στην ευνοϊκή έκβαση του Μακεδονικού Αγώ-νος, όσο και στην εν συνεχεία επιτυχή διεξαγωγή των νικηφόρων Βαλκανικών Πο-λέμων των ετών 19212 – 1913, υπήρξε ομολογουμένως λίαν αποτελεσματική.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος, ύψιστες εθνικές υπηρεσίες προσέφερε και ο ιδρυθείς την 1η Αυγούστου 1905 Μουσικολογικός Σύλλογος «ΟΡ-ΦΕΥΣ», ο οποίος με το πρόσχημα της αθλητικής και μουσικής παιδείας των Ελλη-νοπαίδων, μετεβλήθη και κατέστη κυριολεκτικώς το οπλοστάσιο και το φυτώριο των Μακεδονομάχων. Ο «ΟΡΦΕΥΣ» και σήμερα, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη ό-λης γενικώς της Σερραϊκής Κοινωνίας, συνεχίζει υπό την δραστήρια και κατά πάντα άξια υπό την κ. Γιούλης Σπυρίδου και των λοιπών συνεργατών της ηγεσία, την ε-θνωφελή, κοινωνική και πολιτιστική αποστολή του, κατά κοινή αναγνώριση και ομο-λογία.

Μη δυνάμενοι να αναφέρουμε όλους εκείνους τους Σερραίους, οι οποίοι έδρα-σαν προς ματαίωση των βουλγαρικών σχεδίων κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος, ας μας συγχωρεθεί, όπως εξαίροντες την συνεισφορά όλων στην νικηφόρο έκβαση του Μακεδονικού Αγώνος, να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς αυτούς.

Η πόλις των Σερρών μετά την πρώτη εκ θεμελίων καταστροφή της, το έτος 1206 από τον Βούλγαρο Βασιλέα Ιωαννίτση, υφίσταται κατά την πορεία του χρόνου, από τους Βουλγάρους, τρεις ακόμη καταστροφές, κατά τα έτη 1913, 1916 – 1918 και 1941 – 1945. Κατά την διάρκεια αυτών, περιουσίες διαρπάζονται, ακίνητα πυρπο-λούνται, σφαγές και ομηρίες συντελούνται σε μεγάλη κλίμακα, πλήρες πρόγραμμα εξουθενώσεως του πληθυσμού και του φρονήματος του εφαρμόζεται, λεία τα πάντα, πλην ενός, της αδάμαστης Ελληνικής ψυχής, η οποία ως αδάμας εκπέμπει εκτυφλω-τικές λάμψεις, στολίζουσα με το μεγαλείο της το εθνικό μας Σύμβολο, την Κυανό-λευκη.

Την ελευθερία τους οι Σερραίοι την επλήρωσαν με βαρύτατο τίμημα. Σύμβολο εντόνου Ελληνικής παρουσίας σε ολόκληρη τη Μακεδονία και επίκεντρο πνευματι-κής και εκπολιτιστικής ακτινοβολίας, αλλά και εθνικής διαπαιδαγωγήσεως, εστάθη η πόλις των Σερρών ανέκαθεν από τους Βυζαντινούς χρόνους και τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αληθινή εθνική έπαλξη και φράγμα ανασχετικό στην προσπά-θεια καθόδου των Σλάβων στο Αιγαίο. Ήταν η πολυπόθητη και ταυτοχρόνως μισητή πολιτεία. Δια τούτο και πολλάκις είχε καταδικασθεί σε αφανισμό από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος. Δια τούτο οι Βούλγαροι εγκαταλείποντάς την, την διαπέ-ρασαν κυριολεκτικά «δια πυρός και σιδήρου».

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνος οργίασε και εκεί η Βουλγαρική προπαγάνδα.

Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο οι Σέρρες κατελήφθησαν αμαχητί από δράκα Βουλγάρων ατάκτων και κατέστησαν Κέντρο Βουλγαρικής Μακεδονικής Διοικήσε-ως. Οι Βούλγαροι επεδόθησαν αμέσως στον εκβουλγαρισμό των κατοίκων (αλλαγή επωνύμων, γλώσσας κλπ). Επί ένα 8μηνο έδρασαν ως να επρόκειτο να είναι κύριοι της περιοχής αιωνίως. Όταν, όμως, έβλεπαν κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο προε-λαύνοντα τον Ελληνικό Στρατό και με το πρόσχημα ότι ο Σερραϊκός Λαός θα κτυ-πούσε τον φεύγοντα ή υποχωρούντα από την πόλη Βουλγαρικό Στρατό, άρχισαν οι πυρπολήσεις, οι ληστείες και οι εκτελέσεις αθώων αντιπάλων.

Κατά τον ιστορικό των Σερρών, αείμνηστο Πέτρο Πέννα, του οποίου ο ομιλών υπήρξε στενός συνεργάτης και σεμνύεται ότι θεωρείται εκ των συνεχιστών του εθνι-κού του έργου, διατελέσας επί 15ετίαν περίπου διάδοχός του στην  Προεδρία της «Ι-στορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών – Μελενίκου»  την ελευθερία τους οι Σερραίοι την επλήρωσαν με βαρύτατο τίμημα. Σύμβολο έντονης Ελληνικής παρου-σίας σε ολόκληρη την Μακεδονία και επίκεντρο πνευματικής και εκπολιτιστικής α-κτινοβολίας, αλλά και εθνικής διαπαιδαγωγήσεως, εστάθη η πόλις των Σερρών ανέ-καθεν από τους Βυζαντινούς χρόνους και τα δύσκολα χρόνια της επάρατης Τουρκο-κρατίας, αληθινή εθνική έπαλξη και φράγμα ανασχετικό στην προσπάθεια καθόδου  των Σλάβων στο Αιγαίο.

Ύστερα από συνεχή δουλεία 530 ετών υπό τον τυραννικό ζυγό των Τούρκων και την ολιγόχρονη κατοχή των Βουλγάρων, οι Σερραίοι την 29η Ιουνίου 1913 απε-λευθερώθηκαν από τον ένδοξο και δαφνοστεφή Ελληνικό Στρατό της 7ης Μεραρχίας, ο Διοικητής της οποίας Συνταγματάρχης Ναπολέων Σωτήλης, γενόμενος ενθουσιω-δώς δεκτός από τους παραληρούντας Σερραίους στον Άγιο Γεώργιο Κρυονερίτη, ε-ξέδωσε ιστορική Προκήρυξη, καταλαμβάνων την πόλη των Σερρών.

Με απερίγραπτα ρίγη εθνικής συγκίνησης άκουσαν και ανέγνωσαν την Διακή-ρυξη του Διοικητού της 7ης Μεραρχίας Συνταγματάρχου Ναπολέοντος Σωτήλη, ο οποίος είχε το προνόμιο της καταλήψεως της μαρτυρικής πόλεως των Σερρών.

Η εν λόγω ιστορική Προκήρυξη έχει ως ακολούθως:

«Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου, απε-λευθερώ τας Σέρρας από του ζυγού των βαρβάρων και ειδε-χθών επιδρομέων, καταλαμβάνω την πόλιν, προσκαλώ δε πά-ντας τους κατοίκους, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρη-σκείας, να επανέλθωσι εις τας ειρηνικάς αυτών εργασίας, βέ-βαιοι όντες ότι υπό την προστασίαν του ανδρείου ημών στρα-τού, θέλουν απολαμβάνει και απολύτου ισονομίας και εξα-σφαλίσεως τιμής και περιουσίας».
Ζήτω ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ο μέγας. Ζήτω ο Λαός των Σερρών.

Σέρραι, 28 Ιουνίου 1913. Ο Μέραρχος της 7ης Μεραρχίας

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΩΤΗΛΗΣ

Με την λιτή εκείνη Προκήρυξη, ετερματίσθησαν τα δεινά και επεσφραγίσθη το ωραίο όνειρο τόσων και τόσων Σερραϊκών γενεών.

Ο Μητροπολίτης Σερρών Απόστολος Χριστοδούλου, προσφωνών τον ελευθε-ρωτή των Σερρών Συνταγματάρχη Σωτήλη, είπε ότι «σήμερα καταργείται η δουλεία και τελείται το εθνικό Πάσχα των Σερραίων».

Σημειωτέον, ότι όταν εισήλθαν τα Ελληνικά Στρατεύματα στας Σέρρας, η ει-κόνα της πόλεως ήταν εφιαλτική. Τα πάντα είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός και είχαν μεταβληθεί σε στάχτη και ερείπια. Από τις 6000 περίπου οικίες της πόλεως, εκάησαν περίπου οι 4.050, καθώς και 1000 περίπου καταστήματα, τα οποία προη-γουμένως λεηλατήθηκαν πλήρως. Στα δε ερείπια των καμμένων οικιών τους, έκειντο απανθρακωμένα τα πτώματα των ιδιοκτητών τους. Δηλονότι, βιβλική συμφορά και καταστροφή των πάντων στην κυριολεξία.

Θα πρέπει να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και μάλιστα να τονίσουμε με την δέουσα έμφαση, ότι προ της καταλήψεως της πόλεως των Σερρών από τον Διοι-κητή της 7ης Μεραρχίας Σωτήλη, είχε προηγηθεί η αποστολή του ακολούθου τηλε-γραφήματος του Μητροπολίτου Σερρών Αποστόλου προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, για επίσπευση της προελάσεως του Ελληνικού Στρατού και κατάληψη της πόλεως των Σερρών:

«Η πόλις των Σερρών εγκαταληφθείσα από ημερών από των Βουλγα-ρικών στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών διωκήθη υπό του Μητρο-πολίτου, αλλά πολυάριθμοι Βούλγαροι κομιτατζήδες της περιφερείας προσβάλλουν έκτοτε την πόλιν, επί σκοπώ λεηλασίας και πυρπολή-σεως. Οι πολίται αμύνονται και απωθούσι τας επιθέσεις. Άλλα φόβος μέγας υπάρχει, μήπως εξαντλωθώσιν επί τέλους και τότε η Ελληνικω-τάτη αυτή πόλις θα μεταβληθή εις ερείπια.
Η πόλις υποβάλλει εις την Υμετέραν Μεγαλειότητα την θερμήν πα-ράκλησιν, ίνα ευαρεστουμένη διατάξητε την επίσπευσιν της καταλή-ψεώς της».

Το ιστορικό γεγονός της απελευθερώσεως των Σερρών, του οποίου εφέτος θα εορτάσουμε την 100η επέτειο, είναι ένα γεγονός διαχρονικής σημασίας και συμβολί-ζει τους πολυετείς και σκληρούς αγώνες των Σερραίων, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη Ελευθερία τους. Το γεγονός αυτό είναι πράγματι ορόσημο στην ι-στορία των Σερρών, διότι πριν από 100 χρόνια, την 29η Ιουνίου 1913, ο Ελληνικός Στρατός σε μια ακατάσχετη προέλαση, τρέποντας σε φυγή τους Βουλγάρους, εισήρ-χετο ως ελευθερωτής στην πολύπαθη πόλη των Σερρών.

Κυρίες και Κύριοι,

Υποστηρίζεται σήμερα εσφαλμένως από μερικούς, ότι χάριν της συνεργασίας των λαών επιβάλλεται η λήθη των παλαιών αντιθέσεών τους και μάλιστα η διαγραφή από την μνήμη μας σημαντικών ιστορικών γεγονότων, τα οποία αποτελούν σταθμούς στην μακρά και ένδοξη Ιστορία της Πατρίδος μας. Εν τούτοις, η υπόμνηση και η α-νάλυση των ιστορικών γεγονότων, η μελέτη της Ιστορίας και η συναγωγή των ανα-γκαίων συμπερασμάτων, δεν έχει την έννοια της αναζωπυρώσεως των παθών, αλλ’ αποτελεί χρέος προς τις επερχόμενες γενεές, διότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και κατά τον Αριστοτέλη «όμοια ως επί το πολύ τα μέλλοντα τοις γεγονόσι». Εξ άλλου, και ο σοφός ιστορικός Θουκυδίδης χαρακτηρίζει την ιστορική μνήμη ως αιώνια κλη-ρονομία του Έθνους, ο δε πολύς Κικέρων «ως μάρτυρα των χρόνων, ως της Αληθεί-ας και του βίου Διδάσκαλον».

Ημερομηνίες Εθνικών Γεγονότων, ουδέποτε λησμονούνται, ούτε παύουν εορ-ταζόμενες από το λαό, στου οποίου την ιστορία ανήκουν. Τέτοια ημερομηνία για την ιστορία της πολυπαθούς πόλεως των Σερρών, είναι η 29η Ιουνίου 1913, η οποία είναι ημερομηνία διαχρονικής σημασίας και ορόσημο πραγματικό στην Ιστορία των Σερ-ρών. Διότι πριν από 100 ακριβώς χρόνια, ο Ελληνικός Στρατός σε μια ακατάσχετη προέλαση, πολεμώντας «για τον αδελφό τον σκλαβωμένο και για της Πατρίδος την τιμή», έτρεπε σε επαίσχυντη φυγή τους απογόνους του Κρούμμου και εισήρχετο ως ελευθερωτής «στας Σέρρας τας ωραίας που κατείχε πριν ο Βούλγαρος ο άπιστος, ο δόλιος, ο σύμμαχος».

Κάθε φορά που πανηγυρίζουμε την επέτειο του βαρυσήμαντου αυτού ιστορι-κού γεγονότος της απελευθερώσεως των Σερρών, η σκέψη μας στρέφεται ευλαβικά στα περασμένα και σ’ αυτούς που με τους αγώνες τους και την θυσία τους μας χάρι-σαν την πολυπόθητη ελευθερία.

Ιδιαιτέρως δε θα πρέπει να θυμούμαστε πάντοτε με συγκίνηση και αιώνια ευ-γνωμοσύνη τους αγώνες και τις θυσίες των Καπεταναίων Δούκα Ζέρβα, Μητρούση Γκογκολάκη, Βλάχμπεη, Χατζηπανταζή, Μπουλασίκη, Παπαπασχάλη (Καπετάν Αν-δρούτσου) και όλων των άλλων.

Κατακλείοντες την παρούσα ομιλία μας, σημειώνουμε με την δέουσα έμφαση, ότι το ιστορικό γεγονός της απελευθερώσεως των Σερρών, του οποίου εφέτος εορτά-ζομεν την 100ην επέτειον, είναι διαχρονικής σημασίας και συμβολίζει τους πολυετείς αγώνες των Σερραίων για την Ελευθερία τους. Χρέος , όθεν, όλων ημών των Σερ-ραίων είναι να το εορτάζουμε μεγαλοπρεπώς και να προσπίπτουμε ευλαβικώς στους ιερούς τάφους όλων εκείνων των συμπατριωτών μας που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τον Τούρκο κατακτητή, είτε από τον Βούλγαρο κομιτατζή, δίδοντες προς αυτούς την υπόσχεση, ότι εμπνεόμενοι και καθοδηγούμενοι από τη θυσία τους, δεν θα υστε-ρήσουμε εκείνων, αν παραστή ανάγκη, προς προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της φιλτάτης μας Ελληνικής Πατρίδος, όπως οραμα-τίσθηκε αυτή ο ποιητής:

«Όμορφη, πλούσια, άπαρτη και σεβαστή και αγία!»

Εκατό ακριβώς χρόνια πέρασαν από την ευλογημένη εκείνη ημέρα.

Η ζωή της πόλεως των Σερρών δεν στάθηκε αδιατάρακτη, διότι δύο ακόμη φορές οι βάρβαροι ξανάρθαν και έφυγαν. Αλλά και στις δύο νέες δοκιμασίες άντεξε αξιοθαύμαστα. Και τώρα, λαμπρότερη και ωραιώτερη, ύστερα από την κάθε δοκιμα-σία και την κάθε καταστροφή, συνεχίζει την ανοδική της πορεία και με έντονο παλμό δραστηριότητος, δίδει και πάλι το παρόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δρα-στηριότητας.

Σήμερα η πόλις των Σερρών και το σύνολο των κωμοπόλεων, χωρίων και οι-κισμών του Νομού Σερρών, παρουσιάζουν έργο δημιουργικό και πλούσια επιτεύγμα-τα ενός πληθυσμού, ιδιαιτέρως υπερήφανου για την ένδοξη καταγωγή του, ενός λαού που είναι έτοιμος – οποτεδήποτε χρειασθεί – να βροντοφωνήσει και πάλι προς οιον-δήποτε επίβουλο του Πατρίου εδάφους:

«ΑΛΤ! Τις εί; Εδώ ΕΛΛΑΣ, Χώρα Ηρώων και Ημιθέων!»
και να πέση υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, «… τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος..!»

Σας  Ευχαριστώ για την παρουσία σας και για  την υπομονή και την καλοσύνη σας να με ακούσετε!

 

 

**************

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 10.2.2013, ημέρα Κυριακή και από ώρα 12:00 έως και 14:00, στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο θα πραγματοποιηθεί, το αντάμωμα των Σερραίων που θα γιορτάσουν ως πρώτη επετειακή εκδήλωση τα 100 χρόνια, με κοπή πίττας για το νέος έτος 2013 και πανηγυρική επετειακή ομιλία από τον  κ. Κωνσταντίνο Β. Χιώλο, Δόκτορα Νομικής - Δικηγόρο και Πρόεδρο της Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων (Ηπειρωτών – Μακεδόνων και Θρακών),  με θέμα: Η διαχρονική σημασία της 100ης επετείου απελευθερώσεως του Ν. Σερρών.  Θα επακολουθήσει εμφάνιση της μεικτής χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της Αδελφότητας Νομού Σερρών, «ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας Σερρών και Μακεδονίας, υπό την διεύθυνση του κυρίου Δημήτρη Αρδανιώτη, καθηγητή πρωτοψάλτη, με συνοδεία του Μουσικού Σχήματος  κ. Σπύρου Κούκου.   Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η διαμονή των μελών της μικτής χορωδίας γίνεται με δαπάνες της Αδελφότητας και ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο κ. Κοτζάογλου και τα μέλη του Δ.Σ. για αυτήν την πρωτοβουλία τους. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Θα επακολουθήσει μετά το πέρας της εκδήλωσης από τις 14:00 και μετά γεύμα - γλέντι που  τελικά θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα ΑΡΙΩΝ στο Μικρολίμανο - Ν. Φάληρο, δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οδός Μυρτιδιωτίσσης, απέναντι από την εκκλησία Παναγία Μυρτιδιώτισσα, όπου, όσοι παρακαθήσουν στο γεύμα, θα μεταβούν πεζοί καθόσον η αίθουσα ΑΡΙΩΝ απέχει δύο λεπτά από την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου.  Δικαίωμα προαιρετικής συμμετοχής ευρώ κατ’ άτομο 25,οο, το οποίο περιλαμβάνει πλήρες μενού και όλα τα ποτά.

Δηλώσεις συμμετοχής στο γεύμα τηλ: 210-3825914 κ. Δράγιο και τηλ: 210-2833954 κ. Χατζηβασιλειάδη, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2013.

Παρακαλούμε θερμά τους διαμένοντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής Συμπατριώτες μας Σερραίους, αλλά και τους αδερφούς Μικρασιάτες να παρευρεθούν στην ιστορική αυτή εκδήλωση.  Για περισσότερη ενημέρωση, οι διαμένοντες στις Σέρρες που έχουν συγγενείς και φίλους στην Αθήνα, παρακαλούναι να  γνωστοποιήσουν την εκδήλωση σε αυτούς. Την Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και με στάση στο Ν. Φάληρο, οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκονται απευθείας στον τόπο της εκδήλωσης.

Σας περιμένουμε όλους με αγάπη, στο αντάμωμα των Σερραίων – Μικρασιατών και Μακεδόνων

Σας υπενθυμίζουμε ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας, που λειτουργεί από της 24.12.2012 είναι www.omserraikonsa.gr.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

1) Στις 25.4.2013, ημέρα  Πέμπτη και από ώρα 19:00 έως και 20:30, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση κατά την οποία οι Σερραίοι της Αττικής, θα τιμήσουν την προσφορά της Τοπικής Εκκλησίας, στον Αγώνα κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μέχρι την απελευθέρωση και στην συνέχεια μέχρι σήμερα με σχετική ομιλία και εμφάνιση της Βυζαντινής χορωδίας του «Μαξιμείου» Πνευματικού Κέντρου Σερρών. Η εκδήλωση τελικά θα γίνει στην αίθουσα  του ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση - Αθήνα

2) Στις 19.5.2013, ημέρα Κυριακή και από ώρα 12:00 έως και 15:00 στο Στάδιο Ταε Κβο Ντο, οι Σερραίοι της Αττικής θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια με διοργάνωση της Γ’ Πανσερραϊκής γιορτής (Πρόοδος – Ανάπτυξη – Πολιτισμός και προβολή  της Περιφέρειας Σερρών), κατά την οποία θα συμμετάσχουν  οι Σερραίοι καλλιτέχνες και θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα χορωδιών και χορευτικών.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 10.2.2013, ημέρα Κυριακή και από ώρα 12:00 έως και 14:00, στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο θα πραγματοποιηθεί, το αντάμωμα των Σερραίων που θα γιορτάσουν ως πρώτη επετειακή εκδήλωση τα 100 χρόνια, με κοπή πίττας για το νέος έτος 2013 και πανηγυρική επετειακή ομιλία από τον  κ. Κωνσταντίνο Β. Χιώλο, Δόκτορα Νομικής - Δικηγόρο και Πρόεδρο της Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων (Ηπειρωτών – Μακεδόνων και Θρακών),  με θέμα: Η διαχρονική σημασία της 100ης επετείου απελευθερώσεως του Ν. Σερρών.  Θα επακολουθήσει εμφάνιση της μεικτής χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της Αδελφότητας Νομού Σερρών, «ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας Σερρών και Μακεδονίας, υπό την διεύθυνση του κυρίου Δημήτρη Αρδανιώτη, καθηγητή πρωτοψάλτη, με συνοδεία του Μουσικού Σχήματος  κ. Σπύρου Κούκου.   Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η διαμονή των μελών της μικτής χορωδίας γίνεται με δαπάνες της Αδελφότητας και ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο κ. Κοτζάογλου και τα μέλη του Δ.Σ. για αυτήν την πρωτοβουλία τους. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Θα επακολουθήσει μετά το πέρας της εκδήλωσης από τις 14:00 και μετά γεύμα - γλέντι που  τελικά θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα ΑΡΙΩΝ στο Μικρολίμανο - Ν. Φάληρο, δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οδός Μυρτιδιωτίσσης, απέναντι από την εκκλησία Παναγία Μυρτιδιώτισσα, όπου, όσοι παρακαθήσουν στο γεύμα, θα μεταβούν πεζοί καθόσον η αίθουσα ΑΡΙΩΝ απέχει δύο λεπτά από την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου.  Δικαίωμα προαιρετικής συμμετοχής ευρώ κατ' άτομο 25,οο, το οποίο περιλαμβάνει πλήρες μενού και όλα τα ποτά.

Δηλώσεις συμμετοχής στο γεύμα τηλ: 210-3825914 κ. Δράγιο και τηλ: 210-2833954 κ. Χατζηβασιλειάδη, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2013.

Παρακαλούμε θερμά τους διαμένοντες στο Λεκανοπέδιο Αττικής Συμπατριώτες μας Σερραίους, αλλά και τους αδερφούς Μικρασιάτες να παρευρεθούν στην ιστορική αυτή εκδήλωση.  Για περισσότερη ενημέρωση, οι διαμένοντες στις Σέρρες που έχουν συγγενείς και φίλους στην Αθήνα, παρακαλούναι να  γνωστοποιήσουν την εκδήλωση σε αυτούς. Την Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και με στάση στο Ν. Φάληρο, οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκονται απευθείας στον τόπο της εκδήλωσης.

Σας περιμένουμε όλους με αγάπη!!!!

Σας υπενθυμίζουμε ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας, που λειτουργεί από της 24.12.2012 είναι www.omserraikonsa.gr.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων

απελευθέρωσης του Ν.Σερρών

Με αφορμή την συμπλήρωση της επετείου των 100 χρόνων (1913-2013) από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, στα πλαίσια των απελευθερωτικών εκδηλώσεων από τον Δήμο και την Περιφέρεια Σερρών, αποφάσισε την διοργάνωση και στην Αττική των κατωτέρω Ιστορικών επετειακών εκδηλώσεων.

1) Στις 10.2.2013, ημέρα Κυριακή και από ώρα 12:00 έως και 17:00, στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, θα πραγματοποιηθεί, το αντάμωμα των Σερραίων που θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια, με κοπή πίττας για το νέος έτος 2013 και πανηγυρική επετειακή ομιλία. Θα επακολουθήσει εμφάνιση της μεικτής χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της Αδελφότητας Νομού Σερρών, «ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας Σερρών και Μακεδονίας και Σερραϊκό γλέντι που θα γίνει στο φουαγιέ του Σταδίου μετά το πέρας της εκδήλωσης.

2) Στις 24.4.2013, ημέρα Τετάρτη και από ώρα 19:00 έως και 20:30, στην Αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση κατά την οποία οι Σερραίοι της Αττικής, θα τιμήσουν την προσφορά της Τοπικής Εκκλησίας, στον Αγώνα κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μέχρι την απελευθέρωση και στην συνέχεια μέχρι σήμερα με σχετική ομιλία και εμφάνιση της Βυζαντινής χορωδίας του «Μαξιμείου» Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

3) Στις 19.5.2013, ημέρα Κυριακή και από ώρα 12:00 έως και 15:00 στο Στάδιο Ταε Κβο Ντο, οι Σερραίοι της Αττικής θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια με διοργάνωση της Γ’ Πανσερραϊκής γιορτής (Πρόοδος – Ανάπτυξη – Πολιτισμός και προβολή της Περιφέρειας Σερρών), κατά την οποία θα συμμετάσχουν οι Σερραίοι καλλιτέχνες και θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα χορωδιών και χορευτικών.

Η Ιστορία και ο Πολιτισμός, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο και τα θεμέλια του Εθνους. Η αναδρομή στα Ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος και τους Αγώνες του Εθνους, που σηματοδότησαν την Ελευθερία και την Αναγέννηση της Πατρίδας μας και η παρουσίαση των επιτευγμάτων στο παρόν, αποτελούν τον Φάρο, που θα μας φωτίζει και θα μας οδηγεί στην διαδρομή της νέας εκατονταετίας για την Πρόοδο – Ανάπτυξη και Πολιτισμό.

Η σημερινή ύφεση και η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, οπωσδήποτε περιορίζει τις δυνατότητες για ευγενικές προτάσεις χορηγιών, δεδομένου ότι οι συνάνθρωποί μας, υποφέρουν και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Το πατριωτικό όμως καθήκον μας καλεί να κρατήσουμε, αναπεπταμένη τη Σημαία και τη Δάδα της πλούσιας Ιστορίας και του Πολιτισμού, ως το μεγαλύτερο «ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» και για αυτό αποφασίσαμε την πραγματοποίηση των ανωτέρω εκδηλώσεων.

sima\

Εκδήλωση 10 Φεβρουαρίου 2013

2

1

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

********

Η παρουσία και η συμμετοχή σας στο μουσικοχορευτικό γλέντι – συνεστίαση (γεύμα) που θα γίνει στις 10.2.2013 και ώρα 14:00 μμ, στο φουαγιέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Royal fare) που θα επακολουθήσει μετά το πέρας της εκδήλωσης, με αφορμή την επέτειο  της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Ν. Σερρών που θα προηγηθεί στην Αίθουσα  «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά. 

Μοναδική ευκαιρία να συναντηθείτε με τους φίλους Σερραίους και Μικρασιάτες που θα παρευρευθούν στην επετειακή γιορτή των 100 χρόνων και θα ψυχαγωγηθούμε με παραδοσιακά χορευτικά δημοτικά τραγούδια Σερρών – Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.

Πλούσιο μενού – μπουφές σε αριθμημένα προκαθορισμένα τραπέζια  με όλα τα ποτά τιμή κατ’ άτομο ευρώ 30,οο.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 στα  μέλη του Δ. Συμβουλίου και εκπροσώπους των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας ως και  στα τηλ. 210-3825914  κ. Δράγιο και 210-2833954 κ. Χατζηβασιλειάδη.

Σας περιμένουμε μαζί με τους φίλους σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αριστείσης Δράγιος                              Νικόλαος Χατζηβασιλειάδης

sef